In Asha Jyothi hebben we een eigen werkplek voor de fysiotherapeut kunnen creëren. Voorheen werkte de fysiotherapeut in de slaapzaal. Nu kan de fysiotherapeut de kinderen de aandacht geven die ze nodig hebben. Met behulp van vrijwilligers zijn er hulpmiddelen gemaakt om de zintuigen van de kinderen met een beperking te stimuleren.

In Korukollu merken we de resultaten van de verbouw van het meisjeshuis. We hebben de slaapzalen in kunnen richten. Nu kunnen deze meisjes langer bij ons blijven wonen en hoeven ze niet meer naar een hostel.

Dit jaar hebben we weer nieuwe kippen kunnen kopen voor Korukollu dank zij onze vaste kippenleverancier. Hiermee zijn we weer meer zelf supporting en kunnen we de kinderen regelmatig een gekookt of gebakken ei serveren.
Voor de elektra voorziening hebben we zonnepanelen aangelegd. Hiermee besparen we fors op de energierekening. Daarnaast zijn we er nu zeker van dat we altijd stroom hebben. Het energie net in India is zeer onbetrouwbaar. Vaak wordt gedurende langere tijd de stroom uitgeschakeld omdat de energie voorraad onvoldoende is.

Tulip Garden

Dit jaar hebben we een nieuwe tractor aan kunnen aanschaffen dank zij een zeer gulle gift van een sponsor. .
Educatie is dit jaar een speerpunt geweest met als doel dat de kinderen later op eigen benen kunnen staan. De kinderen worden ouder en het wordt steeds belangrijker om hier meer aandacht aan te geven. Er is afgestemd met opleidingen in de regio en op Tulip Garden zijn voorzieningen getroffen. Er is een kleine bibliotheek gerealiseerd om het Engels lezen te bevorderen.

Op het “grote meisjeshuis” hebben we een extra verdieping gebouwd. Hiermee hebben de oudere kinderen een eigen plek waar ze de eerste stappen zetten op weg naar zelfstandigheid. De meiden houden hun eigen schoon en op orde. Zo leren ze hoe ze in de toekomst op eigen benen kunnen staan.
We hebben het terrein rondom Tulip Garden opgehoogd. Tijdens het regenseizoen stonden grote delen van ons terrein blank. Dank zij een snelle actie van een van onze vrijwilligers konden we grote hoeveelheid grint laten aanvoeren waardoor en goede waterafvoer nu gegarandeerd is.
Ook in Tulip Garden hebben we weer eigen kippen zodat de kinderen weer regelmatig een ei kunnen eten.

Een van de belangrijkste gebeurtenissen van dit jaar is misschien wel de operatie van Vasantha. Zij moest een ingrijpende schedeloperatie ondergaan omdat er anders te weinig ruimte was voor haar groeiende herseninhoud. Dit zou verschrikkelijke vergroeiingen met zich meebrengen. Het was een complexe operatie die alleen in Bangalore uitgevoerd kon worden. Dank zij een stroom van donaties konden we dit heel snel realiseren en gaat het nu weer goed met Vasantha.

Ook kon Lakshmi Naranya geopereerd worden aan zijn dove oor. Ook deze operatie is goed geslaagd.
De moestuin is opgehoogd en opnieuw ingericht waarbij ook meteen de afwatering is aangepast.
Omdat “duurzaamheid” hoog in het vaandel staat bij SDWH is er een watertank geplaatst op het terrein van Tulip Garden waarin het regenwater wordt opgevangen dat we weer gebruiken voor de tuin.

 

 

 

 

.

 

 

Dankzij een sponsor  hebben we een nieuwe tractor aan kunnen schaffen!