Op 11 november jl. vond een zeer druk bezochte feestelijke informatieavond van SDWH plaats. Deze stond in het teken van het 10 jarig bestaan van Tulip Garden.

Een aantal van u heb ik daar persoonlijk kunnen spreken. Veel enthousiaste geluiden over het historisch overzicht. Wat is er veel gebeurd en veranderd in die 10 jaar.

Het lijkt alweer een tijd geleden dat ik in India was. Toch kwam ik pas 7 november jl. terug in Nederland. Een hele omschakeling van ruim boven de 30 graden naar temperaturen onder nul.

Bij aankomst in India op 17 oktober jl. stond ons een grote verrassing te wachten. Zowel de kinderen uit Tulip Garden hostel als de kinderen uit Tulip Garden home stonden ons op te wachten bij het vliegveld. Heel ontroerend!!

Wat ons opviel was dat (bijna) alle kinderen er zo ontzettend goed uitzien. Ik zeg bijna, want op zo’n groot aantal kinderen is er altijd wel een aantal ziek of niet lekker. En veel kinderen waren in een jaar tijd ontzettend gegroeid.
Een genot om iedereen weer te zien en te horen.

 

 

SAMSUNG CSC

Voorbereidingen Kerst
Sinds jaren is een van de dingen die ik tijdens mijn verblijf doe het vergaren en inpakken van zo’n 180 kerstcadeautjes. Een intensief klusje, maar met kerst wordt dat werk enorm beloond door de glimlach op al die snuitjes. .

Extra leuk is dat Peter en Margreet dit jaar tijdens de kerst aanwezig zijn.
In India is er maar 1 kerstdag. Er is geen kerstvakantie, alle kinderen blijven met kerst gewoon in het hostel. Wel zullen een aantal ouders hun kinderen met kerst komen bezoeken. En er wordt een feestmaal met kip gekookt.
Over kerst gesproken, het is te doen gebruikelijk dat de sponsors met kerst verrast worden met een kerstkaart van hun sponsorkind.

Die zijn we op een zondag gezellig met elkaar gaan maken. Tekenen is een favorite bezigheid van de meeste meiden in het hostel. Het schrijven van de Engelse tekst is voor sommigen wel lastig Veel van de kinderen zitten op een school waar alleen Telegu (de lokale taal) wordt gesproken. Toch wordt geprobeerd om in het hostel zoveel mogelijk ook Engels te spreken. Uiteraard kleppen de meiden onderling het liefste in hun moedertaal.

Zoals in de vorige nieuwsbrief vermeld gaan de kinderen iedere dag met de schoolbus naar shool. Om allemaal te kunnen zitten moeten eerst de schooltassen ergens in de bus worden opgestapeld. Kleinere kinderen gaan behoorlijk gebukt onder hun zware schooltas! Alle boeken moeten iedere dag mee.
En wat is het toch heerlijk om een bus vol enthousiaste, giebelende meisjes uit te zwaaien. Goed nieuws is dat alle kinderen inmiddels zijn over gegaan naar een hogere klas.

Mary
Dagelijkse leiding van Tulip Garden hostel is in, goede, handen van Mary. Zij runt het hostel op een uiterst prettige en gestructureerde manier. Zij heeft de touwtjes stevig in handen en de kinderen weten precies wat ze aan Mary hebben. Iedereen is dol op haar. .
Om Mary meer zelfstandige mobiliteit te verschaffen en in staat te stellen af en toe een boodschap te doen op een wat grotere afstand van het dorp hadden wij haar vorig jaar een scooter in het vooruitzicht gesteld. Aan deze belofte konden we voldoen. Ze heeft haar bromfiets certificaat gehaald en kan nu zo wegrijden.

2016-mary-op-scooter-1 2016-mary-op-scooter-2

Verjaardag
Zoals de laatste jaren gebruik geworden ben ik met mijn verjaardag in India en dat moest gevierd worden. Een verjaardagstaart moet door de jarige worden aangesneden en daarna pakt de jarige een stuk taart in de hand om vervolgens een hap te geven aan een aanwezige die dat op zijn beurt ook weer doet bij een ander. Een lekkere kledderboel dus.
Er is gedanst en bingo gespeeld met voor alle kids een prijs. Bingo speelde de meiden pas 1 keer eerder, dus langzaam tempo aanhouden.
Geconcentreerde koppies en een lach van oor tot oor bij de prijzentafel, lang nadenkend over wat te kiezen.

De feestelijkheden werden afgesloten met een feestmaal. Versgebakken dosa’s met chutney door de mobiele dosa bakker. (dosa is een soort van pannenkoek/pizza die belegd wordt met chutney).

2016-dansje-kinderen 2016-dosas-2 2016-dosas-1 2016-huiswerk
Dagje uit
Er wachtte de kinderen nog een grote verrassing. Een bezoeker heett in het voorjaar geld gegeven voor een dagje uit. De kinderen uit Tulip Garden home hebben hiervan genoten tijdens de schoolvakantie in mei jl. en nu was het de beurt aan de hostel kinderen. Bestemming: Haailand, een pretpark met draaimolens, maar ook met groot zwembad en glijbanen.
Het is een dagvullend uitje, inclusief maaltijd, drinken en een ijsje. De hostel kinderen hebben dit hun leven lang nog niet meegemaakt.

Zij hadden de dag van hun leven, dat was van alle gezichten af te lezen.
Er werd nog lang over nagepraat. Dank Els voor deze onvergetelijke ervaring!

2016-speeltuin-1 2016-speeltuin-3 2016-speeltuin-2
Dankwoord
namens het bestuur van Stichting Derde Wereld Hulp en de kinderen in India wil ik u langs deze weg alvast hele fijne feestdagen toewensen en u hartelijk bedanken voor uw betrokkenheid en ondersteuning. Het wordt enorm gewaardeerd!

Annet Senft, Populierenlaan 58                         email: annetsenft@hotmail.com
1185 TA Amstelveen