Op 1 februari 2014 vertrokken wij opnieuw naar India. We werden warm ontvangen op Tulip Garden met de bekende bloemenkransen. Het voelde als thuiskomen, met een hoofdrol voor de kinderen.

K20140212_064340

Van vrienden, familie en bekenden hebben we geld ontvangen voor het renoveren van een bestaand gebouw in Ganavaram, een dorp vlak bij ons kindertehuis Tulip Garden. Hier wil het plaatselijke ziekenhuis graag een polikliniek inrichten waar mensen met HIV kunnen worden geholpen.

Al in de weken voor onze aankomst is men begonnen met de werkzaamheden aan de polikliniek. Daardoor konden wij al direct de resultaten zien. Tijdens ons verblijf werd er nog hard gewerkt aan de binnenkant van het gebouw.

Vlak voor ons vertrek hebben wij het gebouw geopend verklaart waarbij de plaatselijke pers aanwezig was. De hele happening stond een dag later met foto en al in de regionale krant. Het personeel van Tulip Garden verzekerde ons dat eralleen maar lovende woorden waren gebruikt voor de gulle gevers uit Nederland.

K20140208_070245

De artsen van het ziekenhuis bedankten ons uitgebreid. Zij kunnen nu in een professionele en vooral schone omgeving werken. Dat liet nog weleens te wensen over.Het tweede project waar we dit jaar aan gewerkt hebben is een klaslokaal annex huiswerkruimte voor de kinderen van Tulip Garden. Dit is mogelijk gemaakt doorING Bank N.V. en individuele ING Medewerkers.

Educatie is een van de speerpunten van Stichting de Derde Wereld Hulp. Er is elke dag een strak programma waarin de kinderen buiten school om veel moeten studeren en huiswerk maken. De ruimte die we daarvoor hebben is te klein om de kinderen in alle rust te kunnen laten studeren. Met deze uitbreiding van studieruimte is er ook voor deze kinderen een toekomst in India die ze anders niet gehad zouden hebben.

K20140212_122115 (2)

 

Bouwen in India gaat heel anders dan in Nederland. In onze regio van India bestaat de bouwtekening uit een a4’tje waarop grofweg de afmetingen en constructie te lezen zijn. Het uitzetten bestaat uit het neerleggen van een paar stenen. Daar komen de boorgaten voor de palen waarop het gebouwtje komt te rusten. Vervolgens komen er een paar mensen met een handgrondboor om de gaten te boren. Als verzwaring van de boor gaat er iemand op zitten en twee anderen mensen draaien de boor rond. Als het gat op de juiste diepte is wordt er betonijzer aangebracht voor de stevigheid van de palen en daarna wordt het gat volgestort met beton. Dat beton wordt overigens ook allemaal met de hand gemaakt en gestort. Dit zware werk wordt over het algemeen door vrouwen gedaan.

 

K20140203_051214

 

Als eenmaal de eerste paal gestort is moet deze ook worden ingezegend om een voorspoedige bouw te garanderen. Als de grondvesten van het gebouw gezegend zijn hoef je je over de rest geen zorgen meer te maken. Dit ritueel mochten wij uitvoeren en bestaat uit het strooien van bloemen en het stuk slaan van een kokosnoot. Wierookstokjes worden aangestoken en om echt zeker te zijn van een voorspoedige voortgang van de bouw is er voor al het personeel een fooi.

De afgelopen periode was er veel politieke onrust in de staat Andrah Pradesh. Men is bezigdeze staat in twee staten op te delen. Grofweg gezegd een arm deel en een rijk deel. Het gebied waar wij zitten valt onder het arme deel. Dit heeft geleid tot veel stakingen, ook door de scholen waar onze kinderen naar toe gaan.

K-DSC_8372

Al met al hebben ze nu een achterstand van 4 maanden die wel ingehaald moet worden voor de overgangsexamens in maart/april. De jongere kinderen gaan nu 6 dagen en de oudere kinderen 7 dagen per week naar school. Per dag was er een uurtje de gelegenheid om te spelen met de kinderen. We hebben dit jaar veel kunnen helpen met het huiswerk maken en het oefenen met lezen.

 

Vanuit Nederland hadden we stroopwafels meegenomen. Een ware traktatie voor de kinderen. Het is voor het eerst van hun leven dat ze zoiets eten. Ook dit jaar hebben we de ijsboer langs laten komen om alle kinderen en het personeel op een ijsje te trakteren. De kinderen ervaren dit alles als een groot feest.

 

Namens deze kinderen: U ALLEMAAL HARTELIJK BEDANKT.